A Biotechnológiai Innovációs Bázis Klaszter

A dél-dunántúli Biotechnológiai Innovációs Bázis Klaszter kialakulását 5 kisvállalkozás együttműködése alapozta meg a 90-es években. A klaszter együttműködési megállapodását 2005. december 10-én írta alá 10 alapító tag, majd 2008-ban első alkalommal 16 taggal szerezte meg az akkreditált innovációs klaszter státuszt. A klaszter szakterülete az egészségipar-, orvosi biotechnológia, ezen belül az in vitro diagnosztikus (IVD) orvostechnikai eszközök fejlesztése, gyártása és forgalmazása.

A klasztertagok tevékenységük során törekednek a minél teljesebb termékcsaládok hasznosításának megteremtésére. Az egyes termékek közötti magas szintű szinergiát a klaszter szintű együttműködés biztosítja. Az iparági hálózat keretében a hosszú távú cél a ritka betegségek megelőzésére, diagnosztizálására, kezelésére szolgáltatott úgynevezett árva termékek fejlesztése. A termékfejlesztések kifejezetten kkv orientáltak, melyhez a BIB Klaszter tagi összetétele tökéletesen igazodik.

A klaszter minőségi munkáját a kiemelkedő gazdasági eredményeket felmutató klasztertagok sikerei bizonyítják. Több új termék, termékcsalád fejlesztése sikerrel befejeződött, ezek belföldön és külföldön egyaránt keresett termékek közé tartoznak.

Termékfejlesztésre vonatkozó terméktervek:

1.     IVD immunhisztokémiai termékcsalád.

2.     IVD áramlási citometriás reagensek és kitek.

3.     IVD immunszerológiai reagensek és kitek.

4.     IVD laboratóriumi műszerek és fogyóeszközök.

5.     Nagy teljesítőképességű összetett laboratóriumi szolgáltatások (HCS).

6.     Alternatív állat és in vitro kísérletes modellek.

7.     Hasfali műtétek során alkalmazott beültethető szövet erősítő háló.

8.     Szervezetbe beültethető implantátumok szöveti integrációjának követéses vizsgálatára alkalmas IVD eszközök.

9.     Étrendkiegészítő termékek fejlesztése.

A Biotechnológiai Innovációs Bázis Klaszter dokumentumai