Összegzés, Fejlesztési Lehetőségek

A piac és a versenytársak ismerete a kulcs ahhoz, hogy egy vállalat új innovációkat vezethessen be, illetve, hogy könnyebben megtalálják a szakadékot a piacon, ahova ezek az innovációk bevezethetőek. Több kutatás  olyan területeket jelölnek ki, ahova ezek az innovációk könnyen beilleszthetőek, vagy ahol lemaradásban van az adott piaci szegmens.

Öt széles területen értékeltük a biotechnológiai fejlesztéseket: érzékelők; elektronika és számítástechnika; anyagok; logisztika; gyógyászati szerek. Ezek után, mindegyik kategóriában jelentős lehetőségeket kínáló területeket azonosítottuk:

  • szenzorok: vizsgálati elemzés; detektálási módszerek; chip architektúrák.
  • elektronika és számítástechnika: fehérjealapú eszközök; biocomputing; biomolekuláris hibrid eszközök.
  • anyagok: szövettechnika; biológiai ihletésű anyagok és folyamatok; hibrid anyagok.
  • logisztika: a biológiai eszközök miniatürizálása; funkcionális ételek; biológiai energiaforrások; megújuló források.
  • terápiák: genomika és proteomika; gyógyszerek és oltások; gyógyszeradagoló rendszerek.

A biotechnológiai ipar a kutatási kiadások és a kutatási folyamatok bonyolultság szempontjából felülmúlja az űripart. A nagy gyógyszeripari vállalatok kutatási és fejlesztési (K   F) költségvetése mellett ezek a K   F tevékenységek és kiadások eltörpülnek.

A hagyományos fejlesztésekkel szemben a biotechnológia-ipar fejlesztői „felfedezés-orientáltak”, vagyis a piac által meghatározottak szerint sok irányban haladnak tovább, mely irányok eddig orvosi, egészségügyi irányzatok voltak az eddigiekben.

Ahhoz, hogy a biotechnológiai fejlesztések lépést tarsanak az újonnan létrejövő ütemével, új, hatékony partnerségeket kell létrehozni a feltörekvő ipari szereplőkkel, részt kell venni a kutatásokban, a kutatás és a kereskedelmi szektor fejlesztéseinek támogatásában és fejleszteni kell a belső képességeket (szervezet és személyzet).

A biotechnológia új alkalmazásának megvalósítása nem orvosi területen a biológiai tudományok alkalmazását igényli a hagyományos orvosi technológián kívüli területeken.

Categories:

Comments are closed